Smaczna tradycja

Ze  świętem  Zwiastowania  Przenajświętszej  Bogurodzicy  na  Podlasiu  wiąże  się tradycja pieczenia łakoci z drożdżowego ciasta przypominających bocianie łapy. To święto przypada zazwyczaj  w  okresie  Wielkiego Postu,  więc  takie  ciastka  były  niegdyś  nie lada atrakcją, szczególnie dla dzieci. Zresztą dzisiaj też bardzo cieszą. W ubiegłym roku w naszym przedszkolu nie zostały nawet okruszki z tych przyniesionych przez p. Joannę Troc. A dlaczego bocianie łapy? Wiadomo, wiosna to czas przybycia tych ptaków, wicia przez nie gniazd i nowego życia, które wykluje się z jaj, a Bogurodzica dowiedziała się od Archanioła Gabriela właśnie o Nowym Życiu, czyli Synu, Którego urodzi. Tak to się ładnie na Podlasiu przenikają tradycje cerkiewne z ludowymi.

Dla nas „busłowych łap” napiekł Witek, Nikita i Lonia:-)

O tej tradycji można więcej dowiedzieć się z tekstu i filmu:

http://www.kuchnia.cerkiew.pl/przepisy.php?id_n=130&id=16

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *